Innan nuvarande spis installerades hade jag en kakelugnsliknande konstruktion med en Keddy spisinsats.
Jag var relativt nöjd med den lösningen men pga att sotaren upptäckte en spricka i övergången mellan spis och skorsten valde jag att låta uppföra en ny, mer ändamålsenlig, spis.
I den gamla spisen eldade jag så fort jag hade tillfälle, det var enda sättet att hålla spisen varm. Detta medförde att temperaturen snabbt steg men redan ett par timmar efter avslutad eldning började temperaturen att sjunka.
Om jag eldat i ca 6 timmar hade jag ca 25 grader i vardagsrummet och resten av nedervåningen hade mellan 23 och 21 grader. Om jag avslutade eldningen kl 23.00 så hade jag ofta kring 18-20 grader på hela nedervåningen kring kl 08.00.
Detta eldningsförfarande innebar att stora mängder ved konsumerades, vissa dagar upp till ca 40-50 kg.
Efter uppförande av den nya spisen eldar jag en eller två gånger per dag.
Jag gör av med mellan 10 och 20 kg ved/dygn och temperaturen hamnar ofta på ca 22 grader i vardagsrummet och 20-21 grader i resten av nedervåningen.
Om jag slutar elda kl 23.00 har jag, om utetemperaturen är kring 0 grader, nästan hela dagen efter kring 20-21 grader i hela nedervåningen, och detta utan att förbruka ett enda vedträ.
När utetemperaturen sjunker ned mot minus 5 grader eldar jag två ggr/dygn men då blir nedervåningen någon grad varmare, de stora temperaturvariationer jag tidigare hade uteblir dock, vilket är mycket bra.
De största skillnaderna jag idag upplever jämför med den gamla spisen är:
- Mer än halverad vedåtgång.
- Jämnare värmetillförsel.
- Mindre tidsåtgång för både eldning och vedhantering.
- Över dygnet betydligt högre avgiven värmeeffekt samt verkningsgrad.
Mina erfarenheter av att vara kund hos Ekonomka kan bara betraktas som mycket positiva.
Från påbörjade diskussion, via projektering och till avslutat projekt har processen präglats av vänligt bemötande, professionellt agerande och uppförande, samt en känsla hos mig som kund av att det som är utlovat gällande pris, utförande och efterarbete kommer att hållas.
Att företaget dessutom, efter avslutat uppförande, torkeldar spisen, städar undan efter sig på ett föredömligt sätt och stödjer kunden vad avser exempelvis eldningsinstruktioner gör inte saken sämre.
Sammantaget är jag mycket nöjd med både min murspis och vad Ekonomka presterat."
"Jag skaffade före julen 2011 en Ekonomka murspis för mitt kök. Jag hade tidigare där en braskamin som jag regelbundet ”värmde upp”. Så snabbt spisen slocknat blev spisen kall igen. Det kändes som att jag hade värmt upp mera för kråkorna än för min bostad.
I Finland på landsbygden nästan varje bondgård har i köket eller i vardagsrummet en tegelugn för att baka bröd men också för att värma huset. Jag ville ha något liknande. Jag blev glad när jag såg annonsen i tidningen om Ekonomka murspisar. Äntligen hittade jag det som jag hade drömt om: en bakugn till mitt kök.
OCH VILKEN UGN! Väl murad tegelugn som är kramvarm ett helt dygn – den vinner även över finska bakugnen. I vinter gav den behaglig värme till huset, inte bara till köket.
Elkonsumtionen minskade. Jag kunde stänga elvärmen i huset helt och hållet tidigt under våren.
Jag har fått också bakugn som fungerar bl.a. baka paj, laga kött, tina mat många timmar efter uppvärmningen.
Ugnens konstruktion gör att den är oerhört lätt att tända. Jag har aldrig träffat på en ugn som är så lätt att tända.
Nu på sommaren överraskade ugnen igen mig på ett nytt sätt – när luften ute är het känns det att köket har fått ett sval punkt i rummet från spisen som man inte använder.
Och när huset blir lite fuktigt eller på annat sätt kyligt kan man med bara några vedbitar värma upp ugnen lagom för att torka rummet och få behaglig värme till köket.
Jag har ännu inte provat att använda ugnen i stor skala för bakning, men några gånger har jag efter uppvärmningen av spisen lagt en köttbit till ugnen och i eftervärmen har köttbiten mognat sakta. Perfekt sätt att utnyttja värmen från ugnen på det här sättet och spara el.
När Peter startade murarjobbet i mitt kök undrade jag på vilket sätt jag kan driva mitt arbete med barn i rummet bredvid köket. Peter hade stor respekt för mitt hem och mitt arbete och gjorde möjligt att driva verksamhet samtidigt utan några komplikationer.
Kort sagt jag är nöjd med min kramvarma ugn i köket."
Fick sin Gotlandsspis installerad innan vintern 2012/2013
”Vår ryska murspis sprider välbefinnande i vårt hus. Den ger en behaglig värme som räcker över hela dagen.
Det är en skön känsla att laga både morgongröten och söndagsmiddagen på den.
Det fina hantverket och det vackra teglet sprider harmoni i köket.”
"Vi har fått en större Ekonomka murspis byggd år 2008 och en motsvarande hällspis år 2011 och helt kort kan vi säga att vi är väldigt nöjda.
Vi bor i ett stort kalkstenshus som under vinterhalvåret drar mycket energi och i sökandet efter de lämpligaste och minst kostsamma uppvärmningsteknikerna fastnade vi för dessa vedspisar som i sin enkelhet påminner om husets ursprungliga vedeldning men med den stora skillnaden att de är så mycket mera effektiva.
Kombinationen, liten vedmängd med både direkt och långvarig värme, dessutom på ett vackert sätt, är minst sagt tilltalande.
Att man samtidigt kan laga mat på häll och i bakugn är naturligtvis ännu en stor besparing och bonus.
Tetyanas och Peters omsorgsfulla engagemang i deras spisar skapar också en tilltalande trygghetskänsla hos köparen. Sällsynt i vår tid."
"Spisen funkar mycket bra, mycket lätt att elda och den avger mycket bra värme.
Vi bor i huset under helgerna ibland. Vi eldar 2 gånger om dagen när vi är där. Temperaturen går upp till 22-23 grader.
Jag rekommenderar spisen till all mina bekanta och vänner som funderar på att skaffa en spis.
För mig innebär spisen ett säkert och billigt sätt att värma upp mitt hus, den är vacker och den ger rummet karaktär."
"Vår bästa investering för generationer framåt, driftsäkert, ekonomiskt och vackert.
Murspisarna i vårt hem har satt sin personliga prägel för hela vår livsstil.
Skönt med totalentreprenad där Ekonomka utförde både ombyggnation och installation av murspis."
"Den första kontakten med företaget var mycket positivt och givande!
Vi gjorde beräkningar på vårt hus vilket bekräftade den spismodell som var lämplig. Under projektering fick vi svar på de frågor som vi ställde snabbt och villigt.
Under vintern 2010-2011 förbrukade vi 2000 kg ved (var bortresta i mars), när vi eldade dagligen hade vi +21 grader.
Uppvärmnings yta 100 kvm.
I förhållande till andra uppvärmningssystem har Ekonomka murspisar låg temperatur på ytan (40-70 grader), enkel hantering och få eldningar per dygn.
Vi rekommenderar Ekonomka murspisar till andra."
"Vi hade från början en färdig spis i köket som vi monterade när vi byggde vårt hus 1985.
Huset är i två plan med torpargrund. Vi monterade vår spis med kassett i köket bara för att det är där man är när man skall laga mat och äta och för att slippa ha ved och aska i vardagsrummet.
Men vår öppna spis blev inte vad vi tänkte oss. Elden brann ut för hastigt och det blev en väldig värme under en kort tid och man fick hela tiden gå och lägga in ny ved.
Eftersom vi har vår TV på övervåningen så fick man springa ner för trappan och lägga i ved stup i ett.
Vi fick se ett reportage i Annonsbladet, Gotland och ett år senare bestämde vi oss för att ta kontakt med företaget Ekonomka Murspisar. Vi hade många gånger när vi åkte till Slite sett den fina affärsskylten i Boge och en dag svängde vi in till företaget.
Vi hade inte ringt och bokat tid utan vi ville bara se om det var öppet. Peter var på väg att stänga grindarna när han fick syn på oss. Vi blev inbjudna och varmt mottagna av Tetyana och Peter. När vi fick se dessa vackra murspisar blev vi mycket förtjusta i dess skönhet.
Peter och Tetyana kom hem till oss och vi gick tillsammans igenom hur vi ville ha spisen placerad.
Man kan nämligen få sin spis i många olika utföranden. Vill man ha eldstaden på framsidan och ugnen på vänster eller höger sida så går det bra, eller kanske till och med på baksidan så går det också bra.
Allt går att ordna bara man har plats! Jag kan tyvärr inte räkna upp alla varianter, men inget är främmande för Tetyana och Peter.
Man borde egentligen bygga spisen först och huset efter spisen.
Vi använder ugnen till att laga mat i, på eftervärmen när elden har falnat ; bröd, porterstek, tjälknöl mm."
"Som ger oss en skön värme i kroppen och ända in i själen.
Det enda vi gör är att vi bryr oss om vår spis…ger henne lite ved...
då och då...
Och pysslar om henne lite så belönar hon oss rikligt… har jag ont i ryggen så sätter jag mig emot henne så sprider det sig en ljuvlig värme i kroppen…
Det första jag gör på morgonen är att smeka spisen lite
för att känna vilken värme hon har.. så är hon mysig och snygg också…och gör oss andra mysiga… snygga vet jag inte.
Men man ser bättre ut i brasans sken… och det man säger låter bättre i … ljudet av en sprakande brasa… så blir man lite romantisk också…
VI HELT ENKELT ÄLSKAR HENNE SOM VÅR NYA FAMILJEMEDLEM.
BESTÄLLA:INGA PROBLEM
KÖPA: INGAPROBLEM
ANVÄNDA: Man lär sig efter hand…det tar en stund att lära sig.. men samtidigt är det kul och meditativt att hålla på med veden och spisen…kul och skönt på samma gång.
TIPS: VÄNDER MED FÖRTROENDE TILL TATANYA OCH PETER MED ALLA ERA FRÅGOR OCH LYSSNA PÅ DOM, DOM KAN DET HÄR MED RYSKA SPISAR.
Skulle vi flytta någonstans så… blir vi tvungna att ta med henne eller be Ekonomka att bygga en ny.
VI HAR HELT ENKELT BLIVIT BEROENDE AV HENNE… så är hon Ekonomisk också."
"Peter och Tetyana gjorde hembesök hos oss.
Lyssnade på våra behov och idéer. Utefter hittades en "skräddarsydd" spis till vårt hem. Den fyller allabehov: matlagning och bakning åt köks sidan, mysbrasa till vardagsrum.
Värme spridas i hela huset.
SKÖNT! Spisen är fantastiskt vacker, byggd av en otrolig hantverkare.
Att välja Ekonomka murspis var det enda rätta för oss."