Kontakt: 070 587 65 78, 073 806 70 61
e-post: kontakt@ekonomka.se
svenska
endelska
 
VI GÖR DET ANDRA INTE KAN

Om oss på Ekonomka

 

          Peter Östberg i färd med att mura en rysk murspis

          Innovationspris, bokal och diplom till ekonomka

Ekonomkas historia

Peter Östberg startade egen byggfirma på 80-talet och har sedan dess arbetat med bygg- och murningsarbeten. År 2003 gifte sig Peter och Tetyana, med att Tetyana flyttade från sitt hemland Ukraina, till Gotland som följd.

 

Allting började med att makarna skulle bygga ett nytt hus. De funderade på vilket uppvärmningssystem de skulle ha och en vedpanna var aldrig aktuellt emedan de ville ha kvar all värme inomhus och inte tappa något på vägen från pannrummet. Eldstad med öppen spis i vardagsrummet, matlagningsmöjligheter och en riktig stenbakugn var kriterierna de ville att systemet skulle uppfylla. Allt detta kunde de enbart hitta i de ryska murspisarna.


Efter den första vintern med murspis som värmekälla insåg Peter att det fanns en extrem potential i spisen, och att den tveklöst skulle vara konkurrenskraftig, om inte överlägsen, på den svenska marknaden. Två brasor per dygn hade gott och väl räckt för att uppnå en relativt jämn temperatur, kring 22 grader, när det var ca. 20 minus utomhus. Därmed bestämde sig Tetyana och Peter för att satsa på ryska murspisar, varpå de anmälde sig till samt genomförde en rysk specialutbildning för spismurare.

 

Ekonomka Murspisar är det enda företaget i Sverige som bygger eldstäder med tekniken "free gas movement"- en rysk uppfinning.
Systemet innefattar en oöverträffad flexibilitet vad gällande själva utformningen, designen av murspisen. Alla spisar innehåller en kärna av schamottegel.

 

Ekonomka Murspisar erbjuder fasta modeller, men arbetar även med speciallösningar och utvecklar hela tiden nya modeller i samråd med Brandförebyggarna Gotland.

Under år 2010 blev Ekonomka Ryska Murspisar ett registrerat varumärke och tilldelades dessutom det prestigefulla ”Gotlands innovationspris”.

Juryns motivering löd:


Genom målmedvetet miljöarbete och spetskompetens har företaget utvecklat en innovativ förbränningslösning som på ett ekonomiskt och miljömässigt sätt bidrar till långsiktig hållbarhet. Kundfokus, hög kvalité  och flexibilitet är nyckelord för verksamheten.”

 


Gotlands Tidningar 2010-11-19 (helagotland.se)


Ryska murspisar byggs på Gotland (Radio Gotland)
2010